Laboratorie

Med Nordic Green Engineering’s moderne laboratorie tilbyder vi en lang række laboratorieydelser, både inden for biogas, landbrug og produktion. Med fokus på kvalitet og hastighed kan sammensætte analyseprogrammer specielt til dig og dine ønsker som kan købes enkeltvis eller som serviceaftale.

Vi tilbyder

  • Hurtige resultater og afrapportering heraf (højest 3 hverdage på alle analyser)
  • Hasteekspedition af prøver, hvis der er problemer på anlægget, uden beregning
  • NGE reagere aktivt ved resultater fra analyser som er problematiske for driften via sms, e-mail el telefon.
  • Mulighed for feedback på resultater/sparring
  • Online tilgang af resultater og løbende analyser
  • NGE arrangere transport fra anlæg til laboratorium ved hver prøveudtagning
  • Dunkel, labels og papkasser til transport sørger NGE for at anlæggene er i besiddelse af (dog i rimeligt omfang.)

Laboratorium med speciale i biogas

Hos Nordic Green Engineering har vi et veludstyret og moderne laboratorium, som er specialiseret inden for biogas. Vores laboranter har indgående kendskab til de analyser, som målretter sig biogasanlæggenes behov, og kan – i tæt samarbejde med vores ingeniører – tilbyde værdifuld sparring om dit anlægs sundhedstilstand og optimeringspotentiale.


Vi udfører blandt andet følgende analyser i vores laboratorie:

Tørstof: TS [%]
Tørstofindholdet er den del af biomassen, der ikke er vand. Tørstof dækker over en mængde organisk og uorganisk stof. Et højere tørstofindhold resulterer i almindelige biomasser i et højere biogaspotentiale i den indfødte masse. Et for lavt tørstofindhold kan i reaktorerne give anledning til flydelag, mens et for højt indhold kan gøre biomassen sværere at pumpe og omrøre.
Metode: AI 1100/ Gravimetrisk og angives i masseprocent./ DS 204, 1980

VFA: Indholdet af organiske syrer [mg/L]
I VFA-metoden går vi et skridt dybere ned i biologien, da der måles direkte på de enkelte VFA´er i reaktoren og derved ses sammensætningen af syrerne. VFA-metoden giver mulighed for tidligere at opdage hæmning i acetogenesen (nedbrydning til eddikesyre).

Hvis en hæmning opstår her, vil der ske en forskydning i forholdet mellem især eddikesyre og propionsyre.
Analysen giver mulighed for at opdage hæmning i metanogenesen  (nedbrydning af eddikesyren til metan). Hvis en hæmning opstår her, vil der ske en stigning i alle VFA’erne.
Opstår hæmningen derimod i hydrolysen eller acidogenesen vil både VFA-indholdet og gasproduktionen falde. Man vil derfor indirekte kunne udlede årsagen.
Metode: AI 3071/ Gaskromotografisk

pH [-]
pH skal i reaktorerne være omkring neutral. Afhængig af temperatur og typen af mikroorganismer, kan pH variere en smule. Det vigtigste er, at pH holdes stabil og optimalt på værdier på mellem 7-8. Variationer i pH kan være tegn på syreophobning og forårsage problemer med svovlbrinte og ammoniak.
Metode: AI/ Potentiometrisk måling/ PHC301

FOS/TAC [-]
For at opnå en optimal biogasproduktion er det vigtigt at overvåge, hvorvidt mængden af indfødt materiale er tilsvarende bakteriernes omsætningskapacitet. FOS værdien indikerer indholdet af flygtige
organiske syrer. TAC værdien beskriver indholdet af uorganiske karbonater, hvilket er den kapacitet, der er i biomassen til at neutralisere syre. FOS/TAC forholdet indikerer derved, hvor meget af bufferkapaciteten i biomassen, der er opbrugt af den dannede syre og kan derfor fortælle om anlægget overfodres eller kan presses yderligere.

Viskositet [cP]
Viskositet har stor betydning i både tanke, såvel for den afgassende gylle som skal køre ud på markerne. Løbende overvågning af denne parameter giver mulighed for at justere og optimere mens processen er i gang og giver vigtig information omkring omrøring i tanke, samt for -og behandling af biomasser, herunder halm og fiber. Metoden kan desuden også benyttes på substrater.
Metode: AI 4001/ Viscometrisk måling, Viscolikte 700


Anders Buhl Larsen

Adm. Direktør

2917 9908

abl@dknge.dk

Louise H. Nørremark

Laboratorieansvarlig

5338 1400

lhn@dknge.dk











Temperatur: T [°C]
Biogasreaktortanke drives ofte enten mesofilt (30-40°C) eller termofilt (50-60°C). Temperaturen anlægget drives ved har størst indvirkning på reaktionstiden og ikke nødvendigvis mængden af produceret biogas. En højere temperatur vil resultere i en øget omsætningshastighed. En øget temperatur giver også et mere følsomt anlæg, der kræver mere opmærksomhed, særligt i forhold til syredannelse, ammoniak og svovlbrinte.

Ammonium: NH4+ [mg NH4+/L]
Indholdet af ammonium i biogasanlægget er væsentligt i forhold til vurdering af omsætning og produktion af biogas. Nedbrydningen af organisk materiale frigiver ammonium, hvilket højner gødningsværdien. En stigning af ammonium igennem biogasprocessen kan derfor indikere om omsætningen i anlægget foregår som den skal.
Koncentrationen af totalt kvælstof og ammonium kan også fortælle om bakterierne i biogasanlægget bliver begrænset af for høje ammoniak koncentrationer. Ammoniak og ammonium findes i anlægget i en ligevægt. Ammonium er i sig selv uproblematisk, hvor ammoniak er giftigt for bakterierne og forringer gaskvaliteten.
Metode: AI 1400/ Modificeret, ISO 23695 2023-02/ analog til ISO 7151-1

Glødetab: GT [%]
Glødetabet er den del af den tørre prøve, der kan brændes af ved 550° C og derved et udtryk for det organiske materiale. Glødetabet ønskes derfor så højt som muligt, da det resulterer i et størst muligt biogaspotentiale.
Metode: AI 1100/ Gravimetrisk og angives i masseprocent/ DS 204, 1980

Gaspotentialetest

Gennem kontrollerede udrådningstests kan vi bestemme gaspotentialet i biomassesammensætningen. BMP-testen er særligt anvendelig for biogasanlæg og biogas-leverandører, som skal værdisætte nye biomasser, da det giver mulighed for at teste metanpotentialet i nye produkter sammen med podemasse fra eget anlæg inden indkøb.

Vil du vide mere om nogle af analyserne, eller har du en forespørgsel på en analyse eller andre af vores laboratorieydelser, er du velkommen til at kontakte os.

Vi tror på, at sikker og bæredygtig
energi er vejen frem